Alles wat je moet weten over smart charging

Wie informatie over laadpalen opzoekt heeft ongetwijfeld de term ‘smart charging’ al horen vallen. Maar wat is dat nu precies? En wat zijn de voordelen? Alle antwoorden vind je in dit artikel.

Wat is smart charging?

Sommige AC-laders zijn ‘dom’. Je sluit de kabel aan op de wagen en het laden start.

Bij smart charging wordt de laadpaal uitgerust met enkele functionaliteiten die het comfort, de snelheid en de veiligheid verhogen. Hoewel er ook enkele slimme AC-laders zijn, zien we dit vooral terug bij DC-snelladers.

Smart charging mogelijkheden

Een overzicht van enkele interessante functies:

Load balancing

Dankzij load balancing weet het laadstation hoeveel stroom beschikbaar is om de auto(‘s) op te laden. Op basis hiervan wordt het laadvermogen continu aangepast. Dat biedt verschillende voordelen:

  • Bescherming tegen overbelasting
  • Sneller opladen
  • Netwerkverzwaring is soms overbodig

Real-time informatie

Slimme laadpalen zijn uitgerust met een internetverbinding. Via deze connectie sturen ze gebruikersinformatie door naar het online beheerplatform. Je hebt dus altijd real-time informatie bij de hand, waaronder het aantal bezette laadpunten, het stroomverbruik, de maandopbrengst, enz.

Toegankelijkheid

Smart charging gaat niet alleen over een optimalisatie van het energieverbruik. Het biedt ook enkele praktische functies.

Je kiest bijvoorbeeld zelf welke personen mogen laden. Iedereen, of een select groepje gasten/werknemers? Deze beperking kan ook op basis van een specifiek tijdschema. Laat bezoekers gratis laden tijdens de openingsuren van jouw bedrijf, maar ‘sluit’ de laadpunten tussen 18u en 9u.

Tarieven

Slimme laadpalen bieden heel wat mogelijkheden op het vlak van tarieven. Bied gratis laadsessies aan of stel zelf een prijs in. Je kan ook kortingen geven aan klanten met een bepaalde laadpas.

Handig voor werkgevers; we voorzien een automatische verrekening van de laadkosten van jouw werknemers.

Integratie zonnepanelen

Heb je zonnepanelen? Dankzij smart charging optimaliseer je het gebruik van groene stroom. Op momenten dat de PV-installatie veel elektriciteit produceert, zal de laadpaal een hoger vermogen leveren.  Hierdoor stijgt het rendement van de zonnepanelen. Want anders wordt de overtollige stroom toch in het net geïnjecteerd.

Zelf elektrische laadpalen plaatsen?

Kies voor innovatie en een toekomstgerichte partner voor uw laadoplossing.