Hoeveel laadpalen heb ik nodig?

We krijgen regelmatig vragen over het ideale aantal laadpunten.

Het antwoord op deze vraag wordt natuurlijk beïnvloed door je budget. Vaak starten bedrijven met een minimuminvestering om het rendement te testen. Blijken de laadpalen een succes, dan kan men de infrastructuur uitbreiden.

Maar we kunnen het aantal laadpalen ook baseren op onze bezoekersaantallen. Met een beetje rekenwerk weten we precies hoeveel laadpunten we moeten voorzien.

Hoe bereken je het aantal laadpalen?

Om het aantal laadpalen te berekenen, houden we rekening met drie factoren:

Aantal bezoekers

Het is nogal logisch dat een drukbezochte locatie met duizenden bezoekers per dag meer laadpalen nodig heeft dan de privéparking van een kantoorgebouw met 20 werknemers.

Percentage elektrische auto’s

Laadpalen zijn enkel nodig voor auto’s op batterijen. Dat is slechts een klein percentage van het volledige wagenpark. Met modellen op diesel of benzine hoeven we dus geen rekening te houden.

Groeimarge

Belangrijk is wel dat het aandeel elektrische auto’s sterk toeneemt. Tussen 2015 en 2019 zie we een gemiddelde stijging van 52,3% per jaar:

  • 2015: 2.871
  • 2016: 4.368 (+52%)
  • 2017: 6.552 (+50%)
  • 2018: 9.244 (+41%)
  • 2019: 15.338 (+66%)

Het totale aantal personenwagens groeit gemiddeld 1,2% per jaar. Vandaag de dag ligt de verhouding elektrisch-totaal op 0,26%. Maar op basis van de huidige evolutie stijgt dit tot 3,03% in 2025.

Een rekenvoorbeeld

Voor deze berekening gebruiken we Plopsaland De Panne als voorbeeld. Dit pretpark heeft een parking voor 2.100 auto’s.

Volgens Statbel waren er 5.889.210 personenwagens ingeschreven op 1 augustus 2019. In dit aantal vinden we 15.338 volledig elektrische modellen. Dit wil zeggen dat 0,26% van het totale wagenpark nood heeft aan een laadpaal.

In het geval van Plopsaland De Panne hebben we dus minstens 6 laadpalen nodig.

Maar dan hebben we nog geen rekening gehouden met de toekomstige groei. Want tegen 2025 is naar schatting 3,03% van het wagenpark volledig elektrisch. Op een parking met 2.100 plaatsen moeten we dus 64 laadpunten voorzien.

Opmerkingen

Enkele bijkomende vragen in verband met bovenstaande voorbeeld:

Hoe evolueert de verkoop?

In ons rekenvoorbeeld gaan we ervan uit dat het aantal elektrische auto’s jaarlijks toeneemt met gemiddeld 52,3% op basis van de verkoopcijfers de voorbije vijf jaar.

Natuurlijk kan dit in de toekomst veranderen. Wat als men bijvoorbeeld de fiscale voordelen wijzigt? Zal de verkoop dan dalen? Daarnaast implementeren steeds meer landen een deadline voor de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren. De Noorse overheid heeft bijvoorbeeld als doelstelling om vanaf 2025 enkel nog auto’s zonder uitstoot op de markt toe te laten. Misschien neemt ons land dezelfde stappen?

 

Hoe ziet je doelgroep eruit?

Momenteel zijn elektrische auto’s duurder dan gelijkaardige modellen op benzine of diesel. Daarom zijn ze enkel weggelegd voor de middenklasse. Dit zorgt ervoor dat sommige locaties meer bezoekers met een elektrische auto ontvangen dan andere. Denk bijvoorbeeld aan een upscale hotel of een golfclub. Houd hiermee rekening tijdens de berekening van het aantal laadpalen.

Zelf elektrische laadpalen plaatsen?

Kies voor innovatie en een toekomstgerichte partner voor uw laadoplossing.